Kunst maken in de kerkje in het friese Ginnum.

Met Klaas en onze vrienden Tanja en Richard Hofsink hebben we een week het kerkje in het friese Ginnum gehuurd. Een kerkje op een terp met een begraafplaats er om heen. Het kerkje wordt niet meer gebruikt maar wordt ter beschikking van kunstenaars gesteld. Een bijzondere plek waar we met z'n vieren hard gewerkt hebben aan onze eigen kunstprojecten. Het is inspirerend om een week achter elkaar te werken en geregeld feedback te geven op elkaars werk.

Ginnum1Ginnum2Ginnum3

Procesmatig werken:

Zelf had ik deze week in eerste instantie als thema "aureolen", voor mij een voortzetting van mijn vorige werk waarin heiligen het thema waren. Met een aureool bedoel ik de naaste omgeving waarin je als mens leeft met God. Een soort eigen ruimte die om elk mens heen is. Ik stelde me grote ovalen voor, of andere vormen, waarin een mens een plek kreeg. Het is bijzonder te merken dat het altijd weer anders loopt. De grote ovalen zijn gebleven als een soort grondvorm. Maar de mensen kwamen er niet in. Ik begon met grote vlekken te maken met aquarelverf. Aan de vlekken wilde ik iets sterks toevoegen. Een contrast tussen het ijle van de aquarel en een soort tegenhanger. Uiteindelijk heb ik papier donker geverfd en heb gezocht naar een soort universele architectonische vorm. Dat werd een poortje. Om beide onderdelen samen te brengen heb ik veel geexperimenteerd en uiteindelijk gekozen voor een compositie die architectuur oproept met een sfeer eromheen. De derde afbeelding is definitief.

Ginnum7Ginnum8Ginnum9

Het was boeiend om te zien hoe mijn vrienden elk hun eigen proces doormaakten. Klaas werkte met gevonden naturalia in de kerk, Richard schilderde vanuit het gegeven een kerk op een terp en Tanja probeerde verschillende technieken uit vanuit sfeer of landschap.

Ginnum4Ginnum4Ginnum6

In de rest van de week heb ik steeds de combinatie gezocht van architectuur en sfeer. Ik merkte hoe ik opnieuw aquarelleren moest veroveren. De vlekken die ik maakte hebben meestal maar 1 of 2 kleuren. Ik moet opnieuw leren hoe ik dat kan verrijken. Ik heb wel geprobeerd om meer eenheid te krijgen in de ijle vorm en de zwarte opgeplakte vorm. In de laatste schilderijen heb ik de poortjes ook geschilderd. Het werd meer een eenheid. Het is werk waar ik zelf nog aan moet wennen en benieuwd ben of het stand houdt door de jaren heen.

Ginnum11Ginnum13Ginnum14Ginnum12